Leptospiroza este o infectie bacteriana care afecteaza sangele, ficatul si rinichii cainelui.

Cei mai fercventi purtatori ai bacteriilorcare cauzeaza leptospiroza sunt rozatoarele, in principal sobolanii, dar si cainii care sunt deja infestati cu aceasta bacterie pot reprezenta o sursa de infectie.

Transmitere

Ingerarea urinei infestate este principala cauza de transmisie, alte forme ale bacteriei pot actiona asupra organismului cainelui daca pielea acestuia este traumatizata sau foarte subtire. Perioada de incubatie ( perioada cuprinsa intre momentul infestarii si primele semne clinice ale bolii) este cuprinsa intre 4 si 12 zile.

 

Semne clinice ale leptospirozei

O serie de infectii pot trece neobservate, pe cand in alte cazuri semnele sunt evidente si necesita tratament, cateodata necesita ingrijiri speciale pe tot parcursul vietii.

In functie de zona afectata exista trei forme principale ale bolii :

- hemoragica, infectie la nivelul sangelui ;

- icterica, infectie la nivelul ficatului ;

- infectie la nivelul rinichilor.

 

In cazul afectiunii la nivelul vaselor sangvine primele semne se manifesta prin cresterea temperaturii corpului, letargie si pierderea apetitului. Primele sangerari apar la nivelul cavitatii bucale si la nivelul ochiului ; de asemenea pot aparea stari de voma insotite de sangerari si diaree cu sange. Aceasta forma este adesea fatala.

 

Afectiunea la nivelul ficatului seamana prin modul in care se manifesta cu cea hemoragica; pe langa manifestarile specifice afectiunii la nivelul vaselor de sange apar si semne specifice afectiunii ficatului, acestea sunt : prezenta culorii galbene la nivelul cavitatii bucale si la nivelul ochilor. In cazul cainilor cu blana alba, in momentul unei afectiuni severe pielea va avea si ea culoarea galbena.

 

In cazul afectiunii renale primele semne se manifesta prin letargie si stari de voma; gura va avea un miros urat si apar ulceratii la nivelul limbii. In cazul in care afectiunea este descoperita la timp si este tratata corespunzator marea majoritate a patrupedelor vor suferi in continuare de afectiuni cronice ale rinichilor.

 

Prevenire

Avand in vedere ca sobolanii si rozatoarele in general sunt starpite atat in mediul rural cat si in cel urban, aceasta afectiune este destul de rar intalnita, pentru a o prevenii in totalitate exista vaccinuri impotriva leptospirozei, odata administrate la timp si conform normelor de prevenire vor indeparta eficient pericolul de cainele dumneavoastra. Dupa administratea vaccinului exista posibilitatea ca pentru cateva zile cainele sa nu fie la fel de vioi ca de obicei, acest fapt nu reprezinta un motiv de ingrijorare, marea majoritate a cainilor sunt apatici si isi pierd pofta de mancare pentru 2-3 zile dupa administrarea vaccinului, revenind apoi la obiceiurile normale de trai.