Mult timp, Maladia Carre a fost cea mai de temut boala virala care afecta cainii. Parvovirusul a depasit Maladia Carre in aceasta privinta, dar febra canina inca ramane o boala care duce la moarte. Boala afecteaza dihorii, nurcile, nevastuicile si rudele acestora din familia Mustelidae, precum si ratonii, ursuletii panda si alti membri din familia Procyonidae. De curand s-a descoperit ca poate fi si cauza mortii mai multor lei africani.

Importanta vaccinurilor si bolile cainelui

Virusul Maladiei Carre este un virus ARN din genul morbillivirusilor. La oameni, pojarul este cauzat de un virus de acest gen. Maladia Carre afecteaza mai degraba catelusii decat cainii batrani – probabil din cauza imunitatii dobandite in urma vaccinarii impotriva maladiei Carre sau a expunerii naturale la acest virus, lucru ce a dus la dobandirea imunitatii. Cu toate acestea, boala poate afecta cainii de orice varsta. Aceasta are simptome clinice foarte diferite, ceea ce face dificila depistarea sa. La unii caini, singurele simptome sunt o stare febrila trecatoare, poate insotita de lipsa poftei de mancare sau de o usoara depresie. Alti patrupezi sunt afectati de o stare de rau a intregului organism, cu scurgeri nazale si olfactive, tuse, febra, depresie, lipsa poftei de mancare, stari de voma si diaree.

 Virusul are o perioada de incubatie de 3-7 zile care poate varia pana la 14 zile. In functie de tulpina virusului, pot aparea simptome variate, iar primavara si toamna maladia Carre poate avea o evolutie violenta si rapida.

maladia-carre-2-220x161

Deoarece infectiile prea putin evidente trec de cele mai multe ori neobservate, iar infectiile severe sunt prezente la cainii care si mor din cauza acestei maladii, rata mortalitatii cauzate de boala Carre a fost intotdeauna foarte mare.

Unii caini supravietuiau infectiei initiale, nu fiindca s-ar fi vindecat, ci din cauza ca, intr-o perioada de la o saptamana la cateva saptamani de la infestare, apareau simptome neurologice. Apar atacuri de apoplexie, modificari comportamentale, mersul in cerc si alte probleme ambulatorii.

Multi patrupezi care prezinta simptome neurologice dezvolta spasme motorii sau „ticuri”. Acestea sunt cunoscute sub numele de coree. Animalele care supravietuiesc atat infectiei initiale, cat si complicatiilor neurologice ulterioare, pot suferi in continuare de vatamarea retinei, decolorarea corneei sau intarirea excesiva a pielii de pe nas sau pernitele labelor. Infectia cu Maladia Carre este greu de diagnosticat.

Este posibil ca, imediat dupa vaccinarea catelusilor impotriva virusului, sa apara simptome clinice care sa indice aceasta boala. In multe cazuri este greu de depistat infectia. Exista o perioada latenta, intre momentul infectarii cainelui cu virusul si momentul aparitiei simptomelor, de aproximativ 10-14 zile, ceea ce inseamna ca este posibil ca unii catelusi deja infectati sa fie vaccinati inainte de aparitia simptomelor clinice. Vaccinarea nu este eficienta daca se face dupa aparitia infectiei.

Cateodata, virusul poate fi identificat in tesuturile bolnave prin folosirea unor tehnici imunofluorescente. Acestea lucreaza in celulele albe ale sangelui timp de mai multe zile dupa infectare si in membrana conjunctivala (partea roz din zona ochiului) timp de pana la 21 de zile dupa infestare. Tot in membrana conjunctivala se pot vedea si chisturile de incluzie. Chimia generala a sangelui si valorile celulelor sangelui nu sunt indicatori precisi ai prezentei virusului. Benzile din lichidul cefalo-rahidian (LCR) indica prezenta anticorpilor pentru virusul Maladiei Carre si un nivel crescut al proteinelor.

Razele X pot scoate la iveala simptome de pneumonie, tipice unei infectii virale, dar nu suficiente pentru a demonstra prezenta virusului. In multe situatii, desfasurarea bolii ofera un diagnostic sigur, deoarece semnele initiale ale maladiei se transforma sunt insotite de simptome neurologice.

Exista tratament impotriva Maladiei Carre?

In prezent, nu exista un tratament special pentru distrugerea virusului Maladiei Carre. Ingrijirea si controlul general al simptomelor neurologice, cum sunt atacurile de apoplexie, pot ajuta la o recuperare relativa

maladia-carre-3-220x161dupa aceasta infectie. Cu toate acestea, poate fi un proiect pe termen lung.

Prevenirea infestarii este cel mai bun mod de a trata Maladia Carre. Este necesara vaccinarea catelusilor. Veterinarii incep vaccinarea impotriva acestui virus la varsta de aproximativ 6 saptamani si continua pana la 12 sau chiar 16 saptamani, la intervale de 3-4 saptamani. Vaccinul se repeta din cauza interferentei cu protectia anticorpilor transmisi cateilor prin laptele mamei.Acesti anticorpi impiedica efectul vaccinului la aproximativ 75% din catei cu varsta de sase saptamani, 25% cu varsta de noua saptamani si doar la cativa catelusi cu varsta de douasprezece saptamani. Din acest motiv, prima vaccinare este o incercare de a trata 25% din cateii sensibili si vaccinarile ulterioare sunt facute pentru a oferi protectie aproape tuturor catelusilor carora li se administreaza vaccinul.

Unii catelusi au simptome de Maladia Carre dupa vaccinare, chiar daca aparent nu sunt infestati. Acestia fac encefalita, care poate fi fatala, desi cei mai multi patrupezi se vindeca. Virusul Maladiei Carre se afla in toate secretiile corporale ale animalului bolnav. Cainii pot raspandi virusul timp de cateva saptamani, in timpul bolii si a perioadei de recuperare. Virusul este foarte stabil in mediu si rezista cateva luni; este sensibil la dezinfectanti – puteti folosi Virkon pentru dezinfectarea zonelor unde a stat cainele bolnav. Virusul este transmis prin tuse, urina si fecale. Contamineaza nu doar catelusii nevaccinati si sanatosi, dar si mediul lor de viata.

Vaccinarea reprezinta o parte importanta a reducerii cazurilor de imbolnavire. Virusul este inca prezent in toata lumea si este necesar ca veterinarii si proprietarii de caini sa impiedice raspandirea acestei boli mortale.