Este o zoonoza – boala produsa prin transmitere la om, de la animale si insecte. Reprezinta o infectie cu caracter generalizat (sistemic). Din punct de vedere clinic, este caracterizata de aparitia initial a manifestarilor cutanate (la nivelul pielii), acrodermatita (dermita extremitatilor), ulterior apar manifestari neurologice, articulare, oculare, cardiace. Este caracterizata de o evolutie indelungata, cu simptomatologie polimorfa (variata), care se intinde pe saptamani, luni, cel mai des ani .

           Cum se manifesta boala ?

           Perioada preferentiala de aparitie  -Boala apare in special, vara si toamna

           Rezervorul de germeni - rozatoare, caprioare, cerbi, precum si din capusele din genul Ixodes, prin intermediul carora se mentine ciclul spirochetei in natura.

           Transmiterea la om se face prin capusele Ixodes infectate, prin animale “capusate”!

 Borelioza nu se transmite de la om la om.

           Factori de risc - muncitori forestieri, padurari, silvicultori, vanatori, veterinari, excursionisti, fara haine de protectie, agricultori

          Incubatie - perioada care se scurge de la muscatura capusei, poate varia de la 7 zile, cu variatii 3-30 zile.

           Stadializare:

 a. Stadializarea veche:

 • boala localizata
 • dupa 10 saptamani – afectare neurologica, articulara, oftalmologica, psihiatrica, cardio-vasculara
 • infectie cronica – dupa luni sau ani de la disparitia leziunii initiale.

b. Stadializare noua:

 • Boala Lyme precoce: sub 1 an de la infectare
 • Boala Lyme tardiva: peste 1 an de la infectare

Exista forme localizate (o manifestare, limitata zonal sau la un organ, aparat), forme diseminate (cu mai multe manifestari)

         Ex: afectarea sistemului nervos central = neuroborelioza

  1. Debut – forma localizata

a) manifestari cutanate: in jurul muscaturii capusei (papule), apare o roseata. Eritemul (roseata) se intinde periferic, sub forma inelara. Eritemul este initial rosu viu, la margini, in timp ce zona central se clarifica partial. Uneori, centrul se poate indura (intari). Poate fi insotit de prurit (mancarimi) si dureri locale.

b) manifestari generale: febra, frisoane, cefalee, oboseala, fotofobie (frica de lumina, lumina putrnica deranjeaza in mod neplacut pacientul), artralgii (dureri articulare) adenopatii (marirea ganglionilor), manifestari digestive-greturi, lipsa apetitului, hepatomegalie (cresterea in dimensiuni a ficatului), manifestari respiratorii-tuse, dureri toracice.

   2. Perioada de stare – dupa aprox 10 sapt

a) manifestari cardiace: afectare cardiaca de tip miocardita (afectare de tip inflamator a miocardului = muschiului inimii) cu modificari in traseul EKG, pericardita (inflamatie a pericardului).

b) manifestari neurologice: meningita (inflamatia meningelui), encefalita (inflamatia encefalului), afectari de nervi cranieni (fiind afectata functia pe care respectivul nerv o coordoneaza). Ex. afectarea vederii in diferite grade.

   3. Stadiul sistemic – infectie cronica, dupa luni sau ani

Toate manifestarile descrise, in plus manifestari articulare: dureri articulare, cu caracter migrator, care pot afecta o articulatie sau mai multe articulatii. Durerile articulare pot avea caracter migrator – afecteaza genunchi, glezna, cot, extremitati.

        Neuroborelioza - tulburari de somn, tulburari de memorie, tulburari de comportament si relationare cu mediul (exsindrom depresiv), tulburari de vedere, auz, tulburari de mers, in fazele tardive si netratate ale afectiunii, care pot fi invalidante, fara un tratament corect si complet.

Nu intrati in panica! Analizati calm si cat mai corect situatia. Stabiliti, daca intr-adevar a existat o muscatura reala de capusa sau alta insecta!

Pentru siguranta dvs. si un diagnostic corect si rapid, solicitati sfat medical,  dupa ce ati fost muscati de capusa! Este de preferat o alarma falsa, aparitiei si dezvoltarii unei afectiuni care poate evolua sever.

 Atentie!

Nu toate muscaturile de capusa infecteaza, dar toate muscaturile de capusa se considera ca au potential infectant! (se considera ca ar putea transmite boala!)

 

In concluzie!

 • Dupa constatarea unei muscaturi de capusa, va recomandam sa va prezentati la medic!
 • Nu interveniti la locul muscaturii, pentru indepartarea capusei, cu metode asa-zis “traditionale”- strivirea capuselor, ardere cu foc, smulgere, etc, pentru ca puteti face mai mult rau pacientului, decat bine!
 • Nu se pune gaz, dizolvant de unghii, pe locul muscaturii!

Este important:

 • sa va reamintiti si sa povestiti contextul in care s-a produs muscatura (padure, zone verzi), sa descrieti corect leziunea, eventual, prezenta sau nu a capusei la locul muscaturii/leziunii.
 • notati: cat timp a trecut de la muscatura, ati indepartat sau nu capusa, daca s-au administrat medicamente, daca ati contactat un serviciu medical.

         Aceste date vor ajuta medicul dvs., sa stabileasca o conduita cat mai corecta pentru protejarea starii dvs de sanatate.

Un diagnostic corect se pune pe baza:

 • anamnezei (relatarea pacientului sau apartinatorilor despre contextul in care a avut loc evenimentul, precum si date asupra evolutiei din acel mament si pana la prezentarea intr-un serviciu medical)
 •  examenului clinic
 •  examinari paraclinice

Este o afectiune polimorfa / cu multe fete, care necesita frecvent consult interdisciplinar-infectioase, dermatologie, reumatologie, cardiologie, neurologie, oftalmologie, psihiatrie.

Este de dorit sa va prezentati, intr-un serviciu specializat de boli infecto-contagioase.

Informatii despre tratamentul Boreliozei:

Din punct de vedere practic, daca va aflati, intr-o zona greu accesibila, fara posibilitatea de va prezenta intr- un serviciu specializat, va recomandam urmatoarele:

 • Utilizati spray-uri cu insecticide, in zone cunoscute ca endemic pentru capuse, cunoscand ca cel mai eficient tratament este preventia infectiei.
 • verificati amanuntit animalutele de companie (catel, pisica), pentru ca pot fi parazitati si pot transmite boala.

Reguli pentru persoana care va ajuta pacientul:

Protejati-va, utilizand manusi de protectie (lichidul pe care il elimina capusa prin strivire are potential infectant). Pasi de urmat (este de preferat ca aceste manevre sa fie efectuate de catre personal antrenat medico-chirurgical):

 • Dezinfectati zona afectata.
 • Utilizati o pensa curba, netaioasa, aplicata cat mai aproape de piele.
 • Trageti cu presiune constanta, fara rasucire.
 • Extrageti capusa.
 • Dezinfectati locul muscaturii.
 • Este indicata – administrarea de antibiotic 10 zile (va fi contactat medicul, pentru a se stabili ce antibiotic, ce doze, cat timp se administreaza!).

Supraveghere timp de 1 luna a zonei in care s-a produs muscatura, pentru a sesiza aparitia de modificari ale pielii la acest nivel – poate aparea roseata/eritem, cu aspect tipic “in cocarda”- cu centrul mai palid, si “cercuri” succesive fine spre periferie sau pot aparea zone eritematoase atipice (zona roz-rosie cu forma diferita de cea descrisa mai sus, situate in zona in care a fost muscatura).

Tratamentul se initiaza de catre medic si este de dorit ca in perioada urmatoare unei muscaturi de capusa,  pacientul sa fie supravegheat, prin teste de laborator care pot evidentia, prezenta sau absenta infectiei, care se vor repeat la un interval fixat de medic, pentru a se urmari eventualele valori de laborator in crestere (pot demonstra evolutia bolii).

De retinut:

In conditiile in care sunteti intr-o zona izolata, fara posibilitatea de a ajunge intr-un serviciu medical specializat, puteti recurge la o varianta de indepartare a capusei, care tine de medicina traditionala si de elementarele: simplitate si bunul simt traditional al romanului – aplicati fara teama, untura de porc, gasca sau ulei pe toata suprafata pe care este capusa, acoperind bine marginile, astfel, incat sa nu mai primeasca aer. Dupa cateva minute se va desprinde singura, pentru ca neavand aer, este nevoita sa scoata capul din pielea intepata. O puteti indeparta cu grija (si protejandu-va maiinile!) si apoi dezinfectati locul muscaturii cu alcool, sapun concentrat sau orice alt dezinfectant pe care il aveti la indemana.

Nu se rezolva complet problema, dar se indeparteaza rezervorul de infectie si cu cat capusa este in contact, mai scurt cu gazda, cu atat se reduc sansele de imbolnavire ale individului.

Nu uitati!!

    Este obligatorie administrarea profilactica a antibioticului (uzual cefalosporine, doxiciclina, dar este bine ca indicatia dozele, durata, ritmul de administrare, sa fie stabilite de catre medicul dvs. ,in functie de varsta, starea dvs de sanatate anterioara, deci se individualizeaza!), in general pentru o perioada de 10 zile, mai ales atunci, cand contactul a fost sigur si ati identificat intr-adevar o capusa, la locul muscaturii!

 Prognostic in Boala Lyme

      Desi, borelioza face parte dintre “bolile rare”, evolutia bolii, impune atentie sporita, prin manifestarile sale. O atentie deosebita o impun manifestarile neurologice, articulare, precum si cele oftalmologice. Evolutia bolii poate fi de luni-ani de zile. Prognosticul este dictat de tipul manifestarilor clinice predominante.

Pot fi complicatii articulare, neurologice, oftalmologice, in functie de tipul bolii, de rapiditatea diagnosticarii si instituirii tratamentului

Important

 •  identificarea si eliminarea raipda a capusei
 • prezentarea la medic
 • acceptanta de catre pacient a schemei de tratament, care uneori poate dura perioade lungi
 • necesitatea consulturilor multidisciplinare, pentru a evita confuziile de diagnostic
 • sustinerea pacientului, din partea familiei, anturaj, loc de munca

Profilaxia

 • atentie sporita la campare, mai ales vara si spre toamna, cand este umezeala si este cald, in zone neamenajate
 • evitarea zonelor umede, impadurite, pasuni, fanete, etc
 • atentie sporita in cazul copiilor, a se purta imbracaminte de protectie, deschisa la culoare, usor de verificat (valabil si la adulti)
 • verificarea pielii la intoarcere acasa
 • indepartarea capuselor, rapid, corect, complet si dezinfectia aferenta
 • deparazitarea animalelor de casa-manual, daca au capuse (regulile de extragere sunt aceleasi ca si in cazul oamenilor) si medicamentos-profilactic cu permethrina (caiini, pisici)
 • vaccinarea animalelor de companie
 • dezinfectia zonelor verzi (insecticide)

Centre de diagnostic

 • Spitalele de boli infecto-contagioase
 • Laboratoarele veterinare specializate pentru efectuare de teste serologice de depistare
 • Medici neuro-oftalmologi
 • Centre specializate pe studiul bolii Lyme

Important!

Borelioza / Boala Lyme-ramane o boala dificil de diagnosticat, necesita tratament de lunga durata, echipe interdisciplinare care sa se ocupe de pacient, cooperare foarte stransa cu familia pacientului si anturajul sau, pentru a putea monitoriza corect tratamentul si evolutia afectiunii.

Profilaxia ramane cel mai bun aliat!

Educatia pentru preventia populatiei, mai ales a celor care au in ingrijire animalute de casa si copii mici!

Controlul riguros al utilizarii insecticidelor, pentru a nu se ajunge la distrugerea mediului ambient sau intoxicatii accidentale al celor care le utilizeaza.

Prezentul articol are la baza lucrarile:

-  Boli Infectioase - Prof Dr Marin Voiculescu

-  NeurologiePediatrie

-  Atelier Boli Rare“ - Dr Rodica Tanasescu, Dr Liana Gospodinov

-  Articole MedScape, Parazitologie, Epidemiologie, Antibioterapia